Δημιουργήστε με τον κιμά μακράς ξηρής ωρίμανσης του Greek Butcher!
Νέα συνταγή one-pan από το σεφ Κώστα Μαγουλά
Υλικά
Για τον κιμά:
- 245 γρ κιμάς βοδινός ξηρής ωρίμανσης
- 10 γρ σόγια σως(γλυκιά)
- 2 γρ σκόρδο σκόνη
- 60 γρ κόκκινο κρεμμύδι
- 50 γρ τοματινια
- 1 αυγό(60 γρ, μεγάλο)
- 35 γρ κατσικίσια φέτα
- πιπέρι
- 25 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 10 γρ ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα μπιφτέκια στο μαγείρεμα
Για το πλιγούρι:
- 100 γρ πλιγούρι
- 300 γρ νερό βραστό
- το λάδι από το μαγείρεμα των μπιφτεκιών(βλέπε παρακάτω)***
- 6 γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
- 40 γρ τοματίνια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ καφέ μανιτάρια,κομμένα σε κυβάκια
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατα βούληση
- αλάτι κατα βούληση
- δυόσμο ψιλοκομμένο 8 γρ
Για την σάλτσα:
- 500 γρ κόκκινο κρασί (κατεβασμένο με βράσιμο στα 350 γρ)
- 70 γρ Καστάνη ζάχαρη
- 30 γρ σόγια σως(γλυκιά)
- 12 γρ μολασα ροδιού
- 8 γρ κουκουνάρι
- 30 γρ βούτυρο για δέσιμο
Εκτέλεση
Για τον κιμά
Προετοιμασία
- Σκίζουμε την σακούλα του κιμά και τον τοποθετούμε σε ένα μπωλ.
- Περιμένουμε ώσπου να συγκεντρώσουμε τα υπόλοιπα υλικά να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός του κιμά και της φρυγανιάς.-Χτυπάμε καλά και ενσωματωθούμε στον κιμά.
- Προσοχή μην τον υπέρ ζυμώσετε, δουλεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Δένουμε με την φρυγανιά.
- Με ελαφρά νωπά ή λαδωμένα γάντια πλάθουμε ωραία μπιφτεκάκια.
- Τοποθετούμε σε πιατέλα και στο ψυγείο για 10 λεπτά να σταθούν.
Μαγείρεμα
- Λαδώνουμε καλά τα μπιφτέκια από κάθε πλευρά.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά.
- Μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Κρατάμε το τηγάνι με τα έλαια που απελευθέρωσαν τα μπιφτέκια για να φτιάξουμε το πλιγούρι.***
Είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να μην λερώνουμε πολλά πολλά σκεύη αλλά και να μην χάνουμε από την γεύση.
The One-Pan Recipe
Για το πλιγούρι
- Μουλιάζουμε το πλιγούρι στο βραστό νερό για μισή ώρα.
- Το ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό.
- Στο τηγάνι από τα μπιφτέκια σωταρουμε καλά το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα ντοματίνια καθώς και τα μανιτάρια.
- Έπειτα σωταρουμε το πλιγούρι και προσθέτουμε τον δυόσμο.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε κατά βούληση.
- Μεταφέρουμε σε μπολ που το σκεπάζουμε αεροστεγώς με μεμβράνη για να εμπλουτιστεί η γεύση.
Για την σάλτσα
- Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτουμε το κατεβασμένο κρασί και όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο.
- Βράζουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά,προσθετουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ασταμάτητα.
- Περνάμε την σάλτσα από σίτα προεραιτικα σε μια σωσιερα.
- Καταναλώνουμε αμέσως.
- Προτείνω να περάσετε από το τηγάνι με την σάλτσα τα μπιφτέκια για να γυαλίσουν και να εμπλουτιστούν με σάλτσα.