Η μέρα του απόλυτου ψησίματος έρχεται! Είσαι έτοιμος να γίνεις ο μετρ της τσίκνας;
Η μέρα του απόλυτου ψησίματος έρχεται! Είσαι έτοιμος να γίνεις ο μετρ της τσίκνας;
Τα μπάρμπεκιου, είτε την Τσικνοπέμπτη είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου, είναι η τέλεια ευκαιρία για να φέρεις κοντά φίλους και οικογένεια. Δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά η χαρά της προετοιμασίας, οι στιγμές γύρω από τη φωτιά και τα γέλια που κάνουν κάθε συνάντηση ξεχωριστή. Γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη χαλαρά, απόλαυσε τη διαδικασία του ψησίματος και θυμήσου: αυτό που μετράει περισσότερο είναι η παρέα!
Η ημέρα της τσίκνας πλησιάζει και οι πιο έμπειροι ψήστες έχουν ήδη σηκώσει τις λαβίδες τους! Στις 20 Φεβρουαρίου 2025 είναι λοιπόν η μέρα που ετοιμαζόμαστε να ανάψουμε τα κάρβουνα και να γλεντήσουμε ένα από τα αγαπημένα μας έθιμα.
Η Τσικνοπέμπτη, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, προκύπτει από τις λέξεις “Πέμπτη” και “Τσίκνα”. Η τσίκνα είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου κρέατος, το οποίο έχει την τιμητική του αυτή την ημέρα, στην καρδιά της αποκριάτικης περιόδου. Η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την αρχή των αποκριών και αποτελεί την τελευταία ημέρα χαλάρωσης πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Γιορτάζεται πάντα Πέμπτη, στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, και έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου οι άνθρωποι γιόρταζαν με πανηγύρια και γλέντια την ευφορία της γης, που έφερε η Άνοιξη.
Η Τσικνοπέμπτη καθιερώθηκε την συγκεκριμένη ημέρα ως μια ευκαιρία προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα. Δεδομένου ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ήδη καθιερωμένες ως ημέρες νηστείας στην ορθόδοξη παράδοση, η Πέμπτη ήταν η ιδανική επιλογή για να εορταστεί η ημέρα της τσίκνας!
Για την Τσικνοπέμπτη, υπάρχει πληθώρα κρεάτων που είναι ιδανικά για ψήσιμο:
Χοιρινό:
Κοτόπουλο:
Αλλαντικά και λουκάνικα: Με ποικιλία γεύσεων και υφών, καλύπτουν όλα τα γούστα.
Βοδινό:
Extra tips:
Το ψήσιμο στην Τσικνοπέμπτη είναι κάτι παραπάνω από μια διαδικασία – είναι μια γιορτή που απαιτεί μεράκι και θετική διάθεση! Καθώς η μέρα πλησιάζει και οι ψήστες ετοιμάζουν τις λαβίδες τους, αν είσαι αρχάριος, υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips για να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο!
Αρχικά, τα κρέατα θέλουν μαρινάδα! Φτιάξε ένα μείγμα από τα αγαπημένα σου υλικά και μυρωδικά και άφησέ τα να «τραβήξουν» για λίγο, ή ακόμα καλύτερα, από το προηγούμενο βράδυ.
Πριν βάλεις το κρέας στη σχάρα, άλειψέ τη με λίγο λάδι για να μην κολλήσει!
Ξεκίνα με δυνατή φωτιά, για να δημιουργήσεις μια νόστιμη και καπνιστή κρούστα στα κρέατα.
Μόλις ροδίσουν (σε περίπου 5-7 λεπτά, ανάλογα το κρέας), γύρισέ τα και μετά χαμήλωσε τη φωτιά. Συνεχίζεις το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά για να γίνουν ζουμερά και ομοιόμορφα, χωρίς να κινδυνεύουν να καούν.
Περνάς τα με λαδορίγανη κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να ενισχύσεις τη γεύση και να κρατήσουν τα υγρά τους.
Και το πιο σημαντικό: Μην τρυπάς το κρέας για να δεις αν είναι έτοιμο, γιατί θα χάσει τα υγρά του και θα γίνει σκληρό. Έτσι θα εξασφαλίσεις το καλύτερο αποτέλεσμα!
Στο Greek Butcher θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για την τέλεια Τσικνοπέμπτη, είτε επισκεφτείς το κατάστημά μας είτε κάνεις τις αγορές σου μέσω του e-shop μας! Διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες για κάθε γούστο, όπως τις δημοφιλείς σάλτσες Dirty Duck, αξεσουάρ και είδη BBQ, όπως ψησταριές υγραερίου, σχάρες και εργαλεία ψησίματος. Επιπλέον, προσφέρουμε κρέατα υψηλής ποιότητας, όπως κρέατα ξηρής ωρίμανσης με πλούσια γεύση umami, για να απογειώσουν το γεύμα σου. Ετοιμάσου για την πιο απολαυστική Τσικνοπέμπτη με τον καλύτερο εξοπλισμό και τα πιο εκλεκτά κρέατα από το Greek Butcher!